Sinemada Bilim İnsanları: The theory of everything / Herşeyin teorisi

Yapım tarihi: 2014
Yönetmen: James Marsh

Stephen Hawking’in hayatı ne kadar ilginçse de sinemaya aktarımı da o kadar zor olmalı. Her ne kadar film sinemalarda uzun süre gösterimde kaldı ise de bu zorluğun getirdiği problemleri aşmış olduğu kanısında değilim.

Hawking fiziğin sokaktaki insana en zor anlatılabilecek bir alanında önemli çalışmalar yapıyor. Bunun yanı sıra, aynı sahadaki pek çok fizikçiden farklı olarak, bu çalışmaları anlaşılabilir bir dille topluma sunuyor. “ A Brief History of Time – Zamanın Kısa Tarihi” ve “Theory of Everything – Her Şeyin Teorisi” kitapları bütün dünyada çok satanlar listelerinde.

Diğer taraftan Hawking, henüz 20’li yaşlarında ALS hastalığına tutuluyor. Bu hastalık motor sinirlerini etkileyerek kas hareketlerini kısıtlar ve omurilikte harabiyete neden olur. Amerika’da Lou Gehrig (ünlü bir beyzbol oyuncusu idi) hastalığı olarak bilinir. Bu hastalık nedeni ile tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum olur.  Bu hastalığa rağmen doktorasını tamamlar ve Jane Wilde ile evlenir, üç çocukları olur.

Filmin ana temasını bu evlilik oluşturuyor ve Jane Hawking’in anılarını yazdığı kitap esas alınmış. Doğal olarak da Jane Hawking’in yaşadığı sorunlar merkezde. Stephen Hawking’in hastalığına rağmen bilimsel olarak nasıl ilerlediğini filmde hissetmek pek mümkün değil. Ama bu yazının başında yazıldığı gibi bunu başarmak da  çok kolay değil.

Sonuç olarak, “aşk her sorunu çözer” tipi bir film izlemek isteyenler için güzel bir film ama Stephen Hawking’in bilim için neler hissettiğini anlamak istiyorsanız bu film size göre değil.

Bunun için çok daha iyi yapılmış bir belgesel var. “The fog of war”,”Fast,cheap & out of control”, “Thin blue line” ve “Gates of heaven” gibi mükemmel belgeseller çekmiş olan Errol Morris 1991 yılında “A brief history of time”’ı çekti, bunu izlemeniz tavsiye edilir.

Son olarak Stephen Hawking’in, günümüzün popüler dizilerinden olan “Big bang theory” de ara sıra gözüktüğünü söylemekte de yarar var.

Ersin Yurtsever 
Bilim Akademisi üyesi (Koç Üniversitesi)

Önceki İçerikBungee Kordonu Nedir?
Sonraki İçerikAdrenalin Nedir?
Ersin Yurtsever

Bilim Akademisi üyesi Ersin Yurtsever,  ODTÜ Kimya Bölümü’nden 1971 yılında lisans ve 1973 yılında yüksek Teorik Kimya dalında yüksek lisans derecesini aldı.  Virginia Commonwealth Üniversitesi’nde (ABD) yaptığı Kimya doktorasını 1976 yılında tamamladı. Araştırma alanı, kimyasal olayların matematiksel modellemeleridir.

ODTÜ Kimya Bölümü’nde öğretim üyeliği (1980-1995), ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanlığı (1993-1995), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Yönetim Kurulu üyeliği (1997-2001), Koç Üniversitesi Fen ve İnsani Bilimler Fakültesi Dekanlığı (2001-2008), Koç Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı (2008-2010) yaptı.

1995’ten bu yana da Koç Üniversitesi Kimya Bölümü’nde öğretim üyesi olan Ersin Yurtsever, Bilim Akademisi’nin kurucu üyelerindendir ve 2011-2017 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği yapmıştır.