Videolar

Mete Atatüre, Bilim Akademisi Konferansı’nda, Gilbert Lewis’i ve Işık parçacığına foton ismini verdiği makalesini anlatıyor:

Emin Çapa ile Dünyayı Değiştiren 5 Denklem – Özel Görelilik Yasası

Ali Alpar, Einstein’ın iki temel prensipten yani

1. Işığın hızı birbirine göre sabit hızla hareket eden gözlemcilere göre aynıdır.
2. Fizik kuralları birbirine göre sabit hızla hareket eden gözlemcilere göre aynıdır.

prensiplerinden yola çıkarak özel görelilik teoremini nasıl ortaya koyduğunu ve buradan kütle enerji denkliğine nasıl ulaştığını anlatıyor.

Kuantum fiziği teknoloji ilişkisi – Mete Atatüre

Prof Dr. Mete Atatüre anlatıyor: Kuantum mekaniği ve teknoloji bağlantısı.
Transistörlerin karakteristik boyutu ne kadar küçülecek?
Kuantum teknoloji araştırma merkezleri.
Kuantum fiziğinin kullanılabilir bir şey haline gelmesi, teknolojiye doğrudan uygulamaları nedir?
56. Bilim Akademisi konferansı- 21 Ekim 2017

 Emin Çapa ile Dünyayı Değiştiren 5 Denklem: Termodinamiğin 2. Yasası

Emin Çapa ile “Dünyayı Değiştiren 5 Denklem” serisinde, Bilim Akademisi başkanı Ali Alpar termodinamiğin 2. yasasını anlatıyor.

  • Termodinamiğin 2. yasası nedir?
  • Entropi nedir?
  • Isı ve sıcaklık nedir?
  • Termodinamiğin 2. yasasının keşfediliş hikayesi.
  • Gündelik hayatta nerede kullanıyoruz?

Toplar damar Trombozları – Reyhan Küçükkaya

Bilim Akademisi üyesi Reyhan Küçükkaya, 4 Mart 2017’de verdiği “Damar Tıkanıklığı neden gelişir? Nasıl önlenir?” başlıklı Bilim Akademisi konferansında toplar damarlardaki tıkanıklıkların sebebini, nasıl oluştuğunu ve nasıl önlenebileceğini anlatıyor…

Kalp Damar Sistemi – Reyhan Küçükkaya

Bilim Akademisi üyesi Reyhan Küçükkaya, 4 Mart 2017’de verdiği “Damar Tıkanıklığı neden gelişir? Nasıl önlenir?” başlıklı Bilim Akademisi konferansında kalp ve damar sistemini anlatıyor.

Tromboz nedir? Neden oluşur? – Reyhan Küçükkaya

Bilim Akademisi üyesi Reyhan Küçükkaya, 4 Mart 2017’de verdiği “Damar Tıkanıklığı neden gelişir? Nasıl önlenir?” başlıklı Bilim Akademisi konferansında damarlarda pıhtı oluşumunu (tromboz)  anlatıyor.

11 Eylül Olaylarının Hatırlanması – Sami Gülgöz

Bilim Akademisi üyesi Sami Gülgöz, 11 Şubat 2017’de verdiği “Yaşadıklarımızı Hatırlamak” başlıklı Bilim Akademisi konferansında 11 Eylül saldırısı gibi beklenmeyen, bir anda ortaya çıkan ve duygu yoğunluğu olan olayların hatırlanmasında “flaş” bellek diye yeni bir bellek türü ortaya çıktığını anlatıyor.

11 Eylül olaylarının hemen ardından, 6 ay sonra ve bir yıl sonra yapılan araştırmada insanların neyi daha iyi hatırladıkları oldukça ilginç:

Damar sağlığı neden bu kadar önemli? – Reyhan Küçükkaya

Bilim Akademisi üyesi Reyhan Küçükkaya, 4 Mart 2017’de verdiği “Damar Tıkanıklığı neden gelişir? Nasıl önlenir?” başlıklı Bilim Akademisi konferansında kalp ve damar sağlığının neden önemli olduğunu anlatıyor.

Yetişkin bir insanın vücudundaki 34 trilyon hücrenin besin, oksijen, mineral, su ihtiyacının karşılanması, mikroplardan korunması, atıkların uzaklaştırılması, hastalıklar sonucu oluşmuş uyumsuz hücrelerin temizlenmesi, vücudun ısı ve sıvı seviyesinin ayarlanması için kalp ve damar sisteminin sağlıklı olarak çalışması gerekir.

Antibiyotik direncinin laboratuvarda oluşumu – Canan Atılgan

Bakteri popülasyonundaki değişim morbidostat isimli  basit bir düzenekle takip edilebiliyor (Erdal Toprak, Nature Protocols, 8, 2013).  Bakterilere verilen antibiyotik miktarı değiştirilerek, bakteri evrimi  hızlandırılmış olarak izlenebiliyor.  Antibiyotiğin tanıştırıldığı bakteriler, oluşan mutasyonlarla,  ilaca günler mertebesinde direnç kazanıyor.

Canan Atılgan, Moleküler Modelleme, başlıklı Bilim Akademisi konferansında Erdal Toprak’ın “dehşet dozu ayarlayıcısı”nın çalışma prensibini ve elde ettiği sonuçları anlatıyor.

 

Çok sayıda molekül bir arada nasıl hareket eder? – Canan Atılgan

Bilim Akademisi üyesi Canan Atılgan, 6 Mayıs 2017’de verdiği Bilim Akademisi Konferansı’nda kompleks kimyasal sistemlerin, Newton fiziği esas alınarak modellenmesinin püf noktalarını anlatıyor.

Kimyasal reaksiyonların olmadığı durumlarda yalnız Newton fiziği kullanılarak modelleme yapılabilir, buna moleküler dinamik diyoruz. Kimyasal reaksiyonlar olursa kuantum etkilerini dikkate almak gerekir. Moleküler dinamik örneklerinde aslında basit fiziksel  prensipler dikkate alınıyor. Fakat  yüzbinlerce parçacığın birlikte nasıl hareket ettiği araştırıldığından ve bunu yaparken bütün bu parçacıkların birbirleriyle etkileşimleri dikkate alındığından iş o kadar da kolay değil!

Canan Atılgan’ın kendi araştırmasından bir örnek: Küçük RNA moleküllerinin hücre içine sokulmasının modellemesi