Ülker yıldız kümesi

    « Back to Glossary Index

    Ülker’in gökyüzünün en ünlü yıldız kümesi olduğu söylenebilir. Gökyüzünün en parlak yıldız kümesi olduğu için gökyüzüne arada bir de olsa bakan herkesin dikkatini çeker. Küme, sonbaharın sonlarında ve kış başında havanın kararmasıyla birlikte tam doğu ufkunun üzerinde görülebilir. Bu nedenle kümeyi yaklaşan kış mevsiminin habercisi olarak düşünebiliriz. gökyüzünde yaklaşık dört dolunay çapında bir alan kaplar.

    Ülker (Pleiades) yıldız kümesi (NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Observatory)

    Ülker, çeşitli söylencelere konu olmuştur. Kümedeki parlak yıldızlar günümüzde de Yunan mitolojisinden gelen adlarıyla anılıyorlar: Alcyone, Merope, Electra, Maia, Taygeta, Celeano ve Sterope. Kümedeki parlak yıldızlardan Atlas bu yedi kız kardeşin babası, belli belirsiz görünen Pleione ise annesidir.

    Birçok gözlemci, M45’i küçük bir kepçeye, Büyük Ayı’nın minyatür haline benzetir. Kepçenin sapını oluşturan yıldız Atlas, onun hemen yanında bulunan daha sönük yıldızsa Pleione’dir. Anne Pleione, Atlas’a göre belirgin biçimde sönüktür; bu nedenle ışık kirliliğinin yoğun olduğu yerlerden çıplak gözle görülemeyebilir.

    « Back to Glossary Index
    Önceki İçerikKutupyıldızı çevresindeki hiç batmayan takımyıldızlar
    Sonraki İçerikArıkovanı yıldız kümesi – M44
    Alp Akoğlu

    ODTÜ Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin yazar kadrosunda çalışmaya başladı. Başta TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği olmak üzere çeşitli etkinliklerin koordinasyonunda rol alarak bilimin, özellikle de gökbilimin popülerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştı. Çeşitli üniversitelerde ve başka eğitim kurumlarında bilim iletişimi konusunda çok sayıda sunum gerçekleştirdi, bilim haberciliği konusunda eğitimler verdi. TÜBİTAK Bilim Çocuk dergisini ilk çıkaran ve uzun yıllar devam ettiren ekipte yer aldı. Derginin editörlüğünü ve ardından yayın yönetmenliğini yaptı. 2019 yılında TÜBİTAK’tan ayrıldı. 2019-2021 yılları arasında KAFA Çocuk ve Bilim dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Şu anda GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde Uzay Farkındalığı Eğitim Destek Ofisi Direktörü olarak çalışmalarını sürdürüyor.