Arıkovanı yıldız kümesi – M44

    « Back to Glossary Index

    M44 Arıkovanı yıldız kümesi gökyüzünün en parlak ve büyük açık yıldız kümelerinden biri. Kümenin yıldızlarını tek tek çıplak gözle görmek zor. Çünkü parlak yıldızları çıplak gözün görme sınırında. Ancak ideal gözlem koşulları altında bazı yıldızları görülebilir. Yine de küme yüzlerce, belki de binden fazla yıldızdan oluştuğu için ışık kirliliğinin fazla olmadığı yerlerden silik bir ışık topu olarak görünür.

    Arı kovanı yıldız kümesi (M44)(Wikimedia Commons)

    Kümenin antik çağlardan bu yana gözlemlendiği biliniyor. Eski Yunanlılar yıldız kümesini iki eşeğin yemek yediği bir yemlik olarak hayal etmiş ve “yemlik” anlamına gelen Praesepe olarak adlandırmışlar. Mitolojiye göre bu iki eşek  Dionysos ve Silenus’un Titanlara karşı savaşmak için bindikleri eşeklerdi. Eski Yunanlılar, kümenin görünüp görünmediğine bakarak hava tahmini yapıyorlardı. Eğer küme belirgin biçimde görünüyorsa, bu fırtına habercisi olarak kabul ediliyordu.

    Çıplak gözle bakıldığında, bir yıldız kümesinden çok bir buluta benzeyen bu gökcisminin, yıldızlardan oluşan bir küme olduğunu ilk fark eden Galileo oldu. Galileo, kümedeki 40 yıldızı gökyüzüne çevirdiği ilkel teleskopla ayırt edebilmişti.

    Arıkovanı, gökyüzünde genişçe bir alan kaplar. Öyle ki genişliği çoğu teleskobun görüş alanından taşar. Çapı Ay’ın görünür çapının yaklaşık üç katıdır. Bu nedenle M44, dürbün için çok güzel bir hedeftir. Küçük bir dürbünle bile kümedeki 20’den fazla yıldız seçilebilir. Bir dürbünle bakıldığında bir arı kovanının etrafındaki arıları andırır. Bu nedenle günümüzde kümeye yaygın olarak Arıkovanı deniyor.

    Arıkovanı’nı gökyüzünde nasıl bulacağız?

    Küme Yengeç takımyıldızının ortasında yer aldığı için, gökyüzünde bulunması pek de zor değil. Ne var ki Yengeç, pek de belirgin olmayan takımyıldızlardan biri. Yengeç takımyıldızını bulmak için gökyüzündeki iki belirgin takımyıldızdan, İkizler ve Aslan’dan yararlanılabilir. Yengeç, bu iki takımyıldızın arasında tam ortada yer alıyor.

    « Back to Glossary Index
    Önceki İçerikÜlker yıldız kümesi
    Sonraki İçerikAy tutulması
    Alp Akoğlu

    ODTÜ Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin yazar kadrosunda çalışmaya başladı. Başta TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği olmak üzere çeşitli etkinliklerin koordinasyonunda rol alarak bilimin, özellikle de gökbilimin popülerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştı. Çeşitli üniversitelerde ve başka eğitim kurumlarında bilim iletişimi konusunda çok sayıda sunum gerçekleştirdi, bilim haberciliği konusunda eğitimler verdi. TÜBİTAK Bilim Çocuk dergisini ilk çıkaran ve uzun yıllar devam ettiren ekipte yer aldı. Derginin editörlüğünü ve ardından yayın yönetmenliğini yaptı. 2019 yılında TÜBİTAK’tan ayrıldı. 2019-2021 yılları arasında KAFA Çocuk ve Bilim dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Şu anda GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde Uzay Farkındalığı Eğitim Destek Ofisi Direktörü olarak çalışmalarını sürdürüyor.