Jüpiter

    « Back to Glossary Index

    Jüpiter en büyük gezegen olması bir yana, değişken yüzeyi ve dört parlak uydusu sayesinde amatör gökyüzü gözlemcilerinin gözdesidir.

    Jüpiter (NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), And M.H. Wong (University Of California, Berkeley))

    Jüpiter bir gaz devidir ve çok büyük oranda gazdan oluşur. Gaz yapısı ve ekseni çevresindeki hızlı dönüşü nedeniyle gezegenin bulutları çok hareketli bir yapıdadır, şiddetli fırtınalar vardır. Bu hareketlerin sonucunda oluşmuş bir fırtına sistemi olan “Büyük Kırmızı Leke”nin genişliği Dünya’nın çapından daha büyüktür. Jüpiter’in üzerinde bantlar şeklinde görülen bulut yapısı küçük bir teleskopla gözlenebilir.

    Jüpiter’in uydularıJüpiter’in dört büyük uydusu Io, Europa, Ganymede ve Callisto dürbünle veya basit bir teleskopla gözlenebilir.

    « Back to Glossary Index
    Önceki İçerikM4 ve M22 küresel yıldız kümeleri
    Sonraki İçerikJüpiter’in uyduları
    Alp Akoğlu

    ODTÜ Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin yazar kadrosunda çalışmaya başladı. Başta TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği olmak üzere çeşitli etkinliklerin koordinasyonunda rol alarak bilimin, özellikle de gökbilimin popülerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştı. Çeşitli üniversitelerde ve başka eğitim kurumlarında bilim iletişimi konusunda çok sayıda sunum gerçekleştirdi, bilim haberciliği konusunda eğitimler verdi. TÜBİTAK Bilim Çocuk dergisini ilk çıkaran ve uzun yıllar devam ettiren ekipte yer aldı. Derginin editörlüğünü ve ardından yayın yönetmenliğini yaptı. 2019 yılında TÜBİTAK’tan ayrıldı. 2019-2021 yılları arasında KAFA Çocuk ve Bilim dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Şu anda GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde Uzay Farkındalığı Eğitim Destek Ofisi Direktörü olarak çalışmalarını sürdürüyor.