İlkbaharın habercisi olarak kabul edilen Çoban Takımyıldızı ve parlak yıldızı Arkturus, Mart ayında hava karardıktan sonra doğu-kuzeydoğu ufku üzerinde belirir.
Çoban, ilkbahar gökyüzünde en çok dikkati çeken takımyıldızlardan biridir. En parlak yıldızı olan Arkturus tüm gökyüzünün dördüncü, yaz gökyüzününse en parlak yıldızıdır. (Yine yaz gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olan Vega’yla parlaklıkları çok yakındır.) Arkturus Güneş’le yaklaşık aynı kütleye sahiptir ancak bir kırmızı devdir. Yani ömrünün sonuna yaklaşmış, genişlemiş ve yüzeyi soğumuş, bu nedenle de kırmızı görünen bir yıldızdır.
Büyük Ayı’nın sapının ucundan aşağı doğru bir yay çizilerek Çoban’ın en parlak yıldızı Arkturus’a ulaşılabilir.
Çoban takımyıldızının şekli amatör gökbilimciler tarafından bir dondurma külahına benzetilir. Arkturus bu külahın sivri ucunu simgeler. Arkturus’un parlak kırmızımsı rengi ve bu dondurma külahına benzeyen şekli sayesinde takımyıldızı gökyüzünde tanımak kolaydır.
Arkturus’u dolayısıyla da Çoban takımyıldızını gökyüzünde bulmanın bir kolay yolu da Büyük Ayı’nın kepçe şeklinden yararlanmaktır. Kepçenin sapının ucu doğrultusunda bir yay çizilerek ilerlendiğinde Arkturus’a ulaşılır.
« Back to Glossary Index