Antares

    « Back to Glossary Index

    Antares, Akrep Takımyıldızı’nın en parlak yıldızıdır ve turuncu rengi sayesinde dikkat çekicidir. Adının Yunan mitolojisindeki savaş tanrısı Ares’ten (Romalılar’ın Mars’ı) türediği düşünülüyor. Biri yıldız, öteki gezegen olduğu için yapısal olarak gerçekte birbirlerine hiç benzemeseler de renkleri ve parlaklıkları benzerdir. İşte bu nedenle yıldıza “Ares’in benzeri” anlamına gelen Antares adı verilmiş. Bu yıldıza Latince’de Cor Scorpii, yani “Akrebin Kalbi” de deniyor.

    Antares, hemen hemen her yıl Mars’la yakın görünür konuma gelir. Bu durumda, bazen hangisinin Mars hangisinin Antares olduğunu anlamak zor olabilir. Özellikle de Akrep’in öteki yıldızları hava koşulları nedeniyle iyi seçilemiyorsa.

    Antares’in turuncu rengi onun dev bir yıldız oluşundan kaynaklanır. Antares, gökadamızdaki en parlak ve en büyük yıldızlardan biridir. Güneş’ten yaklaşık 10.000 kat daha fazla ışık yayar. Gökbilimciler Antares’in çapını, Güneş ile Dünya arasındaki uzaklığın yaklaşık 4 katı olarak hesaplıyor. Yani bu yıldızı Güneş’in yerine koyabilseydik, Jüpiter’e kadar olan tüm gezegenler içinde kalırdı. Artık ömrünün son demlerini yaşayan bu yıldız, yakın bir gelecekte süpernova olarak patlayacak.

    « Back to Glossary Index
    Önceki İçerikAkrep takımyıldızı
    Sonraki İçerikYay takımyıldızı
    Alp Akoğlu

    ODTÜ Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin yazar kadrosunda çalışmaya başladı. Başta TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği olmak üzere çeşitli etkinliklerin koordinasyonunda rol alarak bilimin, özellikle de gökbilimin popülerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştı. Çeşitli üniversitelerde ve başka eğitim kurumlarında bilim iletişimi konusunda çok sayıda sunum gerçekleştirdi, bilim haberciliği konusunda eğitimler verdi. TÜBİTAK Bilim Çocuk dergisini ilk çıkaran ve uzun yıllar devam ettiren ekipte yer aldı. Derginin editörlüğünü ve ardından yayın yönetmenliğini yaptı. 2019 yılında TÜBİTAK’tan ayrıldı. 2019-2021 yılları arasında KAFA Çocuk ve Bilim dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Şu anda GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde Uzay Farkındalığı Eğitim Destek Ofisi Direktörü olarak çalışmalarını sürdürüyor.