Bilim Sohbetleri: Tarım ve gıda – Sistem yaklaşımı, iş birlikleri, kooperatifler

Açık Radyo’da iki haftada bir salı günleri, saat 19.00’da yayınlanan programımız, “Bilim Sohbetleri” programının bu haftaki konuğu, Boğaziçi Üniversitesi, Ekonomi bölümünden Gökhan Özertan oldu. Özertan ile yapılan bir diğer tarım konulu program da “Türkiye’de tarım ekonomisi: Verim, veri, örgütlenme ve kentleşme” başlığıyla geçtiğimiz nisan ayında yayınlanmıştı.

Bu programda Gökhan Özertan’ın Gıda Perakendecileri Derneği Ortak Girişim Kongresi’nde yaptığı konuşmadan yola çıkarak “Nasıl daha iyisini yapabiliriz?” sorusuna ve bu bağlamda üç anahtar kavrama odaklandık:

Sistem: Arz tarafında tarım ve üreticiler var, talep tarafında tüketiciler yani biz varız. Ama iş bundan ibaret değil, gıda sistemlerinin bileşenlerini biraz açar mısınız? Sistem olarak düşünmek ne demek ve neden önemli?

Koordinasyon ve işbirliği: Türkiyede söz konusu sistemin koordinasyonu nasıl sağlanır? Yerel yönetimlerin, yerel iş birliklerini koordine edip, yerel çözümler sunan sistemler kurması mümkün mü?

Kooperatifler: Üreticileri güçlendirmek ve örgütlenmelerini sağlamakta kooperatiflerin rolü nedir? Türkiye ve Avrupa’daki durumun karşılaştırılması.

Programın kaydına Açık Radyo’da Bilim Sohbetleri arşivinden ulaşabilirsiniz.