İstanbul Üniversitesi’nde Yeni bir Planetaryum Açıldı!

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi E.C.A Planetaryumu

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumu 25 Aralık 2017 Pazartesi günü açıldı. Altyapısı, binası ve koltukları İstanbul Üniversitesi tarafından yaptırılan planetaryumun projeksiyon ve ses sistemleri ile yazılımları, bazı gösteri malzemesi ve çevre düzeni ELGİNKAN Vakfı’nın ve E.C.A.’nın desteği ile temin edildi.

Planetaryumlar kubbeli sinema salonlarıdır. Kubbe aynı zamanda projeksiyon ekranıdır ve özel olarak hazırlanan videolar, yatar planetaryum koltuklarındaki izleyicilere bu küresel ekranda gösterilir. Kubbede yıldızlar doğup batar, seyirciler Güneş patlamalarının içinden geçer, galaksiler çarpışır, yıldızlar patlar… Planetaryumlar bilim-toplum etkinliklerinin yıldızlarıdır.

Planetaryumda ziyaretçiler yatay koltuklarda gökyüzünü ve gök olaylarını izleme fırsatı buluyor.

39 kişilik planetaryumda ziyaretçiler yatay koltuklarda gökyüzünü ve gök olaylarını izleme fırsatı buluyor.

Bu planetaryumun en dikkat çekici özelliği, neredeyse İstanbul’un merkezinde sayılabilecek olan bir üniversite bahçesinde, astronomi ve uzay bilimleri bölümü bünyesinde, teleskoplar, gözlemevi ve astronomi bölüm koleksiyonunun yanında yer alması ve astronomlar tarafından çalıştırılıyor olması. Bu özelliği ve teknik üstünlükleri, planetaryumu bilhassa ilk ve ortaöğretim kurumlarının öğrenci gezileri için çekici kılıyor. Genç kuşaklara bilim sevgisi aşılanması için son derece etkili bir araç olan temel astronomi bilgileri, planetaryum desteği ile yeni kuşaklara aktarılıyor.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumu’nun gösterim tekniği, 10 ayrı projeksiyon cihazının görüntülerinin birleştirilmesine dayanıyor. Bu amaçla üretilen özel yazılım, gösterilen videodaki filmin her karesini projeksiyon cihazlarına paylaştırıyor.  Üstüste binen görüntü parçalarının sürekliliği gene yazılımla sağlanıyor ve sonuçta 4K çözünürlüklü tek bir küresel görüntü elde ediliyor. Planetaryumda gösterilen astronomi konulu filmler İngilizce ve Türkçe olarak izlenebiliyor. Bazı filmlerin birçok yabancı dilde seslendirmesi de bulunuyor. Kubbe çapı yedi metre olup, izleyici kapasitesi 39 kişiden oluşuyor.

Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi Merkez Kampusu’nda yer alan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumu’ndaki gösteriler herkese açık. Üstelik programda sadece planetaryum gösterisi değil, tarihi teleskop ziyareti ve astronomi bölüm koleksiyonu gezisi de var.

Daha fazla bilgi için planetaryumun websitesini ziyaret edebilirsiniz. : http://astronomi.istanbul.edu.tr/bilimtoplum/

Randevu için lütfen tıklayınız.

Tansel Ak
İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi

 

Önceki İçerikBir Yıldız Kaydı:  Stephen W. Hawking
Sonraki İçerikSu nedir? Yaşam için neden önemlidir?
Tansel Ak

Tansel Ak, İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde, 1990 yılında lisansını, 1992 yılında yükseklisansını ve 1999 yılında doktorasını tamamladı.  2012 yılında profesörlüğünü aldı.

Halen İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyesidir. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm ve Anabilim Dalı Başkanlıklarını yürütmektedir.

Araştırma alanları: yıldız sistemleri; yıldızlararası ortam; galaktik ve galaksi dışı nesneler ve sistemler