22 Mart Dünya Su Günü!

http://www.celestiamotherlode.net/credits.html

Dünyada bol bol su var ama bu suyun çoğu bizim için hayati önemi olan kullanılabilir tatlı su değil. Elimizdeki suyu dikkatli kullanmamız için çok neden var.

Dünya’daki suyun yalnız %2,5’u tatlı su.  Bu suyun çoğu buzullarda ve yeraltında kilitli durumda, yüzeydeki suyun da çoğu ulaşılabilir değil…Yaşamın tüm ihtiyaçları için bize dünyadaki tatlı suyun yalnız %1,2’si kalıyor. Yani dünyadaki bütün suyun yalnız %0,03’ü.

Görselde, Dünya’da bulunan suyun hacmi dünyanın hacmiyle karşılaştırılıyor. Büyük küresel su damlası  toplam su miktarını gösteriyor. Yanındaki ortanca damla sıvı haldeki tatlı suyu; yani yeraltı suları, bataklık suları, göller ve akarsuları içeriyor.  En minik belki de görmekte zorlandığınız küresel damla ise bizim kullanabildiğimiz su miktarını yani göller ve akarsulardaki suyu gösteriyor.

Su tüketimine gelince…   Yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz, kullandığımız her şeyin üretiminde su kullanılıyor. İşte üretimde harcanan su miktarı, dünya ortalamasına göre hesaplanmış birkaç örnek:

1 tane elmanın üretimi için 125 lt su
1 fincan kahve üretimi için 140 lt su
1 lt sütün üretimi  için 940 lt su
1 kg dana etinin üretimi için 15000 lt su
1 adet pamuklu tişörtün üretimi için 2500 lt su
1 adet kot pantolon üretimi için 7600 lt su
1 adet entegre devre ünitesi için 4000 lt saf su  gerekiyor.

Birleşmiş Milletler, dünyanın su ihtiyacının 2050’de %55 artacağının öngörüldüğünü, ve bugünkü gibi tüketim devam ederse dünya popülasyonunun üçte ikisinin susuzluk çekeceğini duyuruyor.

_________________________________________

Görsel:
Howard Perlman, USGS; globe illustration by Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution (©); Adam Nieman.  https://water.usgs.gov/edu/gallery/global-water-volume.html

Kaynaklar:
Water footprint http://waterfootprint.org/
Birleşmiş Milletler http://www.un.org/waterforlifedecade/water_and_sustainable_development.shtml

 

  • Etiketler
  • su
Önceki İçerikMart Ekinoksu- Hoşgeldin İlkbahar!
Sonraki İçerikAnayasalar Hakkında bir Not
Defne Üçer Şaylan

ODTÜ Fizik Bölümü’nden 1996’da lisans, 1998’de yükseklisans derecelerini aldı. San Diego’daki Kalifornia Üniversitesi’nde yaptığı fizik doktorasını 2004 yılında tamamladı. 2004-2014 yılları arasında Sabancı Üniversitesi’nde Temel Geliştirme Programının koordinasyonunda çalıştı. Çeşitli bilim eğitimi programlarının tasarlanması, oluşturulması, yürütülmesinde yer aldı. Şubat 2017’den beri Sarkaç’ta editör. Email