Mart Ekinoksu- Hoşgeldin İlkbahar!

20 Mart 2017 saat 13:29’da İlkbahar ekinoksu gerçekleşti. Yani astronomik olarak kuzey yarımküre için ilkbahar güney yarımküre için de sonbahar başladı.

Dünya’nın kendi etrafında dönme ekseni eğik olduğundan, Güneş ışığı yalnız yılda iki kez ekvatora tam dik olarak geliyor. Bu günlere de ilkbahar ve sonbahar ekinoksu deniyor.  Ekinokslarda gece ve gündüz aşağı yukarı eşit oluyor. Zaten “ekinoks” Latince’de “eşitgece/eşgece” anlamına geliyor. Ekinokslarda, aynı zamanda, kuzey ve güney yarımküreler eşit miktarda Güneş ışığı alıyor.

Bugünden itibaren Dünyamız, Haziran’daki gündönümüne kadar, her geçen gün  Güneş’e doğru daha çok eğilecek.  Yani kuzey yarımkürede yaşayan dünyalıları daha uzun günler ve daha çok güneş ışığı bekliyor.

Kırmızı ile gösterilen dönme ekseninin Dünya’nın yörüngesine 23.5o lik bir eğikliği var. Bu eğiklik yıl boyunca Güneş ışığının dünyaya farklı açılarla gelmesine ve dolayısıyla mevsimlerin oluşmasına neden oluyor. (NASA’s Goddard Space Flight Center/Genna Duberstein)

 

____________________________________________________________________

Ana görsel:  NASA Earth Observatory, 20 Mart 2011 de Dünya’nın dönüşü ile senkronize yörüngede bulunan Meteosat-9 uydusu tarafından çekildi.  https://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=52248

Kaynaklar:

https://www.timeanddate.com/calendar/march-equinox.html

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/nasa-satellites-ready-when-stars-and-planets-align