Yaz Üçgeni

    « Back to Glossary Index

    Yaz aylarında gökyüzüne baktığımızda gökyüzünde dikkati çeken en belirgin şekil üç parlak yıldızın oluşturduğu Yaz Üçgeni’dir. Bu yıldızlar Lir Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Vega, Kuğu Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Deneb ve Kartal Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Altair’dir. Yaz üçgeni sonbaharın sonlarına kadar gökyüzünde görülebilir.

    Yaz Üçgeni’ni oluşturan üç parlak yıldız Vega, Deneb ve Altair Haziran’da hava karardığında doğu ufku üzerinde yükselmiş olur.

    Haziran ayının başlarında havanın kararmasıyla birlikte Kuzeydoğu ufku üzerinde parlak, beyaz bir yıldız olan Vega belirir. Yaz Üçgeni’nin köşelerinden birini oluşturan Vega tüm gökyüzünün beşinci, yaz gökyüzününse ikinci parlak yıldızıdır. Yaz gökyüzündeki en parlak yıldız olan Arkturus’la parlaklıkları çok yakındır, çıplak gözle bu farkı ayırt etmek zordur. Vega, Lir takımyıldızında bulunur. Lir gökyüzündeki en küçük takımyıldızlarından biridir.

    Yaz Üçgeni’nin bir diğer köşesini oluşturan Deneb, Vega’dan kısa bir süre sonra, onun solundan yükselmeye başlar. Deneb, Kuğu takımyıldızının en parlak yıldızıdır ve kuğunun kuyruğunu simgeler. Kuğu, çok parlak yıldızlardan oluşmasa da gökyüzünde kolay tanınan takımyıldızlardan biridir. Uzun boynu ve yanlara açılmış kanatlarıyla gökyüzünde uçan bir kuğuyu simgeler.

    Kartal takımyıldızının en parlak yıldız olan Altair, üçgenin köşelerinden birini oluşturur. Altair, Vega ve Deneb’den yaklaşık bir saat sonra doğu ufkundan yükselmeye başlar. Arapça kökenli bir sözcük olan Altair uçan kartal anlamına gelir.

    « Back to Glossary Index
    Önceki İçerikMessier Albümü
    Sonraki İçerikBüyük Kare
    Alp Akoğlu

    ODTÜ Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin yazar kadrosunda çalışmaya başladı. Başta TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği olmak üzere çeşitli etkinliklerin koordinasyonunda rol alarak bilimin, özellikle de gökbilimin popülerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştı. Çeşitli üniversitelerde ve başka eğitim kurumlarında bilim iletişimi konusunda çok sayıda sunum gerçekleştirdi, bilim haberciliği konusunda eğitimler verdi. TÜBİTAK Bilim Çocuk dergisini ilk çıkaran ve uzun yıllar devam ettiren ekipte yer aldı. Derginin editörlüğünü ve ardından yayın yönetmenliğini yaptı. 2019 yılında TÜBİTAK’tan ayrıldı. 2019-2021 yılları arasında KAFA Çocuk ve Bilim dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Şu anda GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde Uzay Farkındalığı Eğitim Destek Ofisi Direktörü olarak çalışmalarını sürdürüyor.