Ilım (Ekinoks)

    « Back to Glossary Index

    Güneş ışınlarının Dünya’nın ekvatoruna dik geldiği an. Dünya’nın dönme ekseni, Güneş çevresindeki yörüngesine göre dik değildir. Bu nedenle güneş ışınları yeryüzüne yılın her zamanı aynı açıyla düşmez. Güneş ışınları yılda iki kez, mart ve eylül aylarında Dünya’nın ekvatoruna dik düşer.  Bu iki ana “Ilım” adı verilir.

    Ilımlar sırasında Dünya’nın her iki yarıküresi de aynı miktarda güneş ışığı alır. Güneş̧ doğudan doğar, batıdan batar; gece ve gündüz süreleri neredeyse eşit olur… İlkbahar ılımı genellikle 20 ya da 21 martta nadiren 19 martta, sonbahar ılımıysa 22 ya da 23 eylülde gerçekleşir.

    Çoğu kültürde ilkbaharın ilkbahar ılımıyla, sonbaharınsa sonbahar ılımıyla başladığı kabul edilir. Gökbilimsel olarak da ilkbahar ve sonbaharın başlangıç zamanları ılımlara göre belirlenir.

     

    « Back to Glossary Index
    Önceki İçerikAltair
    Sonraki İçerikGökyüzünde uzaklıklar
    Alp Akoğlu

    ODTÜ Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin yazar kadrosunda çalışmaya başladı. Başta TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği olmak üzere çeşitli etkinliklerin koordinasyonunda rol alarak bilimin, özellikle de gökbilimin popülerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştı. Çeşitli üniversitelerde ve başka eğitim kurumlarında bilim iletişimi konusunda çok sayıda sunum gerçekleştirdi, bilim haberciliği konusunda eğitimler verdi. TÜBİTAK Bilim Çocuk dergisini ilk çıkaran ve uzun yıllar devam ettiren ekipte yer aldı. Derginin editörlüğünü ve ardından yayın yönetmenliğini yaptı. 2019 yılında TÜBİTAK’tan ayrıldı. 2019-2021 yılları arasında KAFA Çocuk ve Bilim dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Şu anda GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde Uzay Farkındalığı Eğitim Destek Ofisi Direktörü olarak çalışmalarını sürdürüyor.