Açık Radyo’da yayınlanan programımız “Bilim Sohbetleri”nin artık 19 bölümlük bir arşivi var. Kasım 2023’te yayınlanan ilk bölümde Bilim Akademilerinin toplum için üslendiği sorumlulukları, görevleri konuşmuştuk. İki haftada bir yayınlanan programda daha sonra Cumhuriyetin yeni yüzyılı panel serisinin konuklarını ağırlayarak, alanında uzman kişilerin bilgi ve tecrübelerini radyo dinleyicisine de aktarmaya çalıştık. Programı Bilim Akademisi kurucu başkanı Ali Alpar ve Sarkaç editörleri Defne Üçer Şaylan ve Müsemma Sabancıoğlu hazırlayıp sunuyorlar.
Program arşivine, program başlıklarına ve bölümlere aşağıdaki listeden erişebilirsiniz. Bilimin işleyişini, bilimsel bilginin ilerlemesini, bilim iletişimini ve Türkiye’ye has koşulları öğrenmek için iki haftada bir salı günü saat 19.00’da Açık Dergi’deyiz.
—-
Bilim Akademisi’nin deprem odaklı çalışmaları ve transdisipliner yaklaşım
16 Temmuz 2024
Konuğumuz Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Bilim Akademisi’nin 2021-2014 dönem başkanı Canan Atılgan ile Bilim Akademisi’nin deprem odaklı çalışmalarını ve transdisipliner yaklaşımı konuşuyoruz.
Akademik özgürlük ihlallerinin geçmişi
02 Temmuz 2024
Konuğumuz Zürih Üniversitesi öğretim üyesi ve Bilim Akademisi üyesi Yeşim Atamer ile Türkiye’de akademik özgürlük ihlallerinin geçmişini ve Bilim Akademisi tarafından her yıl yayınlanan Akademik Özgürlük Raporlarını konuşuyoruz.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Araştırma ve Planlama
18 Haziran 2024
Bilim Akademisi kurucu üyelerinden İlhan Tekeli ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında sağlık, tarım, enerji vb. konulardaki devlet politikalarını, kurulan araştırma enstitülerini ve planlama süreçlerini konuşuyoruz.
Güneş enerjisinin yaygınlaşmasının önündeki engeller
04 Haziran 2024
ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Turan ile güneş enerjisinin yaygınlaşmasının önündeki engelleri, bunların çözümlerini ve Türkiye için fırsatları konuşuyoruz.
Toprak, tarım ve gizli açlık
Konuğumuz Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve Bilim Akademisi üyesi İsmail Çakmak ile dünyada üç milyar insanı etkileyen gizli açlık sorununu ve çözüm yollarını konuşuyoruz.
Bilgi çağının getirdikleri ve iktisadi sonuçları
07 Mayıs 2024
Konuğumuz ODTÜ İktisat Bölümü öğretim üyesi ve Bilim Akademisi üyesi Erol Taymaz ile günümüzde bilgi teknolojilerinin getirdiklerini ve iktisadi sonuçlarını, açık kaynak/kod oluşturan topluluklar gibi kamusal örgütlenmeleri, zımni (örtük) bilginin değerini konuşuyoruz.
Türkiye’de tarım ekonomisi: Verim, veri, örgütlenme ve kentleşme
26 Nisan 2024
Konuğumuz Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Gökhan Özertan ile Türkiye’de tarım sektöründe öne çıkan konular olarak verimsizlik, verisizlik, örgütsüzlük ve kentleşmeyi, potansiyelimizi ve yapısal sorunlara bilimsel yaklaşımları konuşuyoruz.
Türkiye’de demokrasi
12 Nisan 2024
Konuğumuz Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve Bilim Akademisi üyesi Ersin Kalaycıoğlu’yla Türkiye’de demokrasinin tarihi seçimlerin demokrasi için anlamı ve bizi bekleyen zorlukları konuşuyoruz.
Akademide kadınlar
29 Mart 2024
Konuğumuz Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayşe Gül Altınay ile Türkiye’de akademide kadınların ne zamandan beri aktif olduğundan, alanlarından, bu konuda çalışanlardan ve Sahada kitabı hakkında konuşuyoruz.
Konuğumuz Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Çetin Çelik ile eğitimin toplumsal/siyasi anlamını ve İslamileşmesini konuşuyoruz.
Cumhuriyetin II. yüzyılında eğitime bakış
1 Mart 2024
Konuğumuz Eğitim Reformu Girişimi Eğitim İzleme Programı koordinatörü Burcu Meltem Arık ile Türkiye’de eğitimin göstergelerini ve Cumhuriyetin II. yüzyılındaki önceliklerimizi konuşuyoruz.
Afetlere hazırlık için gerçekçi bilimsel çözümler
Konuğumuz Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Burcu Balçık ile afetlere hazırlık için bilimsel araştırmaları; iş birliklerinin getirilerini; akademi, saha, özel sektör, yerel yönetimlerin iş birliklerinden doğabilecek gerçekçi bilimsel çözümleri konuşuyoruz.
Afete hazırlığın psikolojisi
Konuğumuz Bilim Akademisi üyesi Nebi Sümer ile afete hazırlık yapmayan, yapamayan bireylerin davranışlarını, afetler karşısında ortak kimliğin önemini konuşuyoruz.
Gelişen teknoloji, değişen toplum
Konuğumuz Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Onur Varol ile sosyal medya, devletler ve toplum ilişkisi, sosyal botlar ve dezenformasyon üzerine konuşuyoruz.
Sosyal dışlanma, Türkiye’deki sosyal dışlanma dinamikleri ve sosyal politika yaklaşımları
05 Ocak 2024
Konuğumuz Bilim Akademisi üyesi Ayşe Buğra ile sosyal dışlanmanın anlamını, Türkiye’de sosyal dışlanma dinamiklerini ve sosyal politika yaklaşımlarını konuşuyoruz.
Cumhuriyet’in ilk yüzyılında sağlık politikaları
Konuğumuz Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Sibel Sakarya ile Cumhuriyet’in ilk yüzyılında sağlık politikalarını konuşuyoruz.
Konuğumuz sarkac.org editörlerinden Müsemma Sabancıoğlu ile Bilim Akademisi Yayınları’ndan çıkan Sahada: Cumhuriyetin Harcında Bilim ve Kadınlar kitabının yayına hazırlık sürecini, neyin gözetildiğini ve bilim iletişiminde bilim tarihinin yerini konuşuyoruz.
Türkiye’de Bilim Akademileri
Konuklarımız Bilim Akademisi kurucu üyelerinden Şevket Pamuk ve Ersin Yurtsever ile Bilim Akademilerine üye seçim sürecini, TÜBA’nın ve 2011’de Bilim Akademisi’nin kuruluşunu ve genç bilim insanları ödül programını konuşuyoruz.
Canan Atılgan’la Bilim Akademileri üzerine
Konuğumuz Bilim Akademisi 2021-2024 dönem başkanı Canan Atılgan ile Covid-19 sonrası bilim iletişiminin ne olduğunu ve önemini, daha iyi bir iletişim için Bilim Akademisi’nde yapılan işleri, Türkiye’ye has koşulları ve dezenformasyonun zararlarını konuşuyoruz.