“Mekatronik” kelime olarak günümüzde oldukça sık kullanılan disiplinler arası ya da çok disiplinli çalışma alanlarından biri. Mekatronik kelimesi her ne kadar “Mekanik” ve “Elektronik” kelimelerinin birleşiminden de oluşsa tanımsal olarak Bilgisayar bilimlerini de içeriyor. Mühendislik eğitimi süresince bu alanda lisans eğitimi alan kişiler temel mühendislik derslerinin yanında Mekanik, Devre, Robotik, Kontrol, Programlama ana dersleri yanında Akışkanlar Mekaniği, Isı Transferi, İleri Kontrol, Hesaplamalı Mühendislik Uygulamaları, Gömülü Sistemler, İleri Programlama, Görüntü işleme derslerini alarak kendilerini ileride çalışmak istedikleri alanlarda uzmanlaşıyorlar.
Mekatronik eğitimi alan arkadaşları lisans eğitiminin bir döneminde “her konudan biraz bilip hiç bir konuda derinlemesine uzman olamama korkusu” endişelendirebilir. Ancak, tüm eğitim alanlarında olduğu gibi temel prensipleri çok iyi anladıktan sonra bir alanda uzmanlaşmanın kişisel seçim ve çabanın bir ürünüdür ve günümüzde disiplinler arası bir eğitim almak bir çok farklı alana yönelebilme özgürlüğünü de beraberinde getirir.
Mekatronik mühendislerinin çalışma alanları olukça geniştir; Biyomedikal, otomotiv, Kontrol, haberleşme, yazılım, robotik ve malzeme üretimi ve kontrolü sayılabilecek bir kaç örnek içerisinde yer alıyor.
Mekatronik mezunu bir arkadaş bir otomotiv firmasında hibrit araç geliştirmekten tutun aracın otomatik fren sistemi tasarımı, aracın minimum yakıt harcayarak optimum performans göstermesi gibi değişik bölümlerinde çalışabilmektedir. Medikal alanda hekimlerin kullandıkları tıbbi cihazları geliştirip otomasyonunu yapabilmekte, robot cerrahlar geliştirebilmektedirler. Savunma sanayiinde kullanılan cihazların tasarım, üretim ve kontrolünde çalışabilmektedirler. Son yıllarda sosyal medyada geniş yer tutan insansız hava araçlarının üretimi, kontrolü, bu cihazlardan görüntü bilgisi alınması ve bu bilginin işlenmesi mektaronik mühendisliğinden mezun arkadaşlarımızın aktif olarak çalıştıkları iş alanlarıdır.
Türkiye’de Mekatronik Eğitimi veren Üniversitelere YÖK websitesinden ulaşılabilir. Bu üniversitelerin başında Sabancı Üniversitesi[1]Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne öğrenci kabul ettiğinden YÖK listesinde yer almıyor., Kocaeli Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi geliyor.
Meltem Elitaş
Sabancı Üniversitesi – Mekatronik Programı
Farklı mühendislik alanlarını anlatan Sarkaç yazılarına ulaşmak için tıklayınız.
Notlar/Kaynaklar
↑1 | Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne öğrenci kabul ettiğinden YÖK listesinde yer almıyor. |
---|