Perseid göktaşı yağmuru

    « Back to Glossary Index
    Astronom Fred Bruenjes bu resmi oluşturmak için 11 Ağustos gecesinden 12 Ağustos sabahına kadar olan 6 saat boyunca aldığı birçok 30 saniyelik pozu birleştirmiş. (11-12 Ağustos 2004, Kaynak: NASA)

    Her yıl 12 Ağustos civarı en yüksek etkinliğine ulaşan Perseid Göktaşı Yağmuru, yılın en etkin göktaşı yağmurlarından biri. Göktaşı yağmuru sırasında saate yaklaşık 100 kadar göktaşı görülebiliyor. Ayrıca gözlemlenmesi en kolay göktaşı yağmuru olduğu da söylenebilir. Çünkü mevsim yaz olduğu için hava genelde açık ve sıcaktır. Bu sayede uzun süre gözlem yapmak mümkündür.

    Perseid Göktaşı Yağmuru 12 Ağustos gecesi en yüksek etkinliğine ulaşacak olsa da göktaşları bu tarihten iki hafta öncesinde ve sonrasında da görülebilir. Ancak 12 Ağustos’tan uzaklaştıkça görülebilecek göktaşlarının sayısı azalır.

    « Back to Glossary Index
    Önceki İçerikKüresel yıldız kümesi
    Sonraki İçerikGöktaşı yağmuru
    Alp Akoğlu

    ODTÜ Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin yazar kadrosunda çalışmaya başladı. Başta TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği olmak üzere çeşitli etkinliklerin koordinasyonunda rol alarak bilimin, özellikle de gökbilimin popülerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştı. Çeşitli üniversitelerde ve başka eğitim kurumlarında bilim iletişimi konusunda çok sayıda sunum gerçekleştirdi, bilim haberciliği konusunda eğitimler verdi. TÜBİTAK Bilim Çocuk dergisini ilk çıkaran ve uzun yıllar devam ettiren ekipte yer aldı. Derginin editörlüğünü ve ardından yayın yönetmenliğini yaptı. 2019 yılında TÜBİTAK’tan ayrıldı. 2019-2021 yılları arasında KAFA Çocuk ve Bilim dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Şu anda GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde Uzay Farkındalığı Eğitim Destek Ofisi Direktörü olarak çalışmalarını sürdürüyor.