COVID-19 Karşılaştırmalı grafikler

ÖNEMLİ NOT: 23 Eylül 2020’de Covid-19 Türkiye ve Dünya verilerini gösteren grafikleri başka bir sayfadan paylaşmaya başladık. Yeni sayfamız için tıklayınız


Aşağıdaki grafiklerde günlük yeni vaka sayısıgünlük yeni vefat sayısı ve toplam vefat/toplam vaka oranları yer alıyor.

29 Haziran’a kadar olan dönemde Sağlık Bakanlığı her gün yoğun bakımda bulunan ve entübe hasta sayılarını da paylaşıyordu. 29 Haziran’dan itibaren Sağlık Bakanlığı bu sayılar yerine ağır hasta sayılarını paylaşmaya başladı. Aşağıda bu sayılarla birlikte günlük aktif hasta sayısını gösteren grafik de yer alıyor. 

Veriler her gün güncelleniyor.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklanmış tüm verilerine ve hem Türkiye hem dünya verilerin kapsamlı bir analizine turcovid19.com adresinden ulaşabilirsiniz.  

*Günlük vaka ve vefat sayılarında çok dalgalanma olduğundan veriler LOESS (Locally Estimated Scatterplot Smoothing) yöntemi ile düzlendi (Dalgalanmalar yalnız Türkiye verisinde gösteriliyor). LOESS tahminleri ve şekiller R programı ile hazırlanmıştır.

 

Yukarıdaki grafikte 29 Temmuz tarihine kadar verilen yoğun bakımda bulunan hasta sayısı, entübe hasta sayısı ve 29 Temmuz tarihinden itibaren verilmeye başlanan ağır hasta sayılarını ve aktif vaka sayıları gösteriliyor. Aktif vaka sayılarını (Aktif vaka sayısı = toplam vaka – toplam vefat eden – toplam iyileşen hasta sayısı) sağdaki dikey eksen gösteriyor.

 

Toplam ölüm ve vaka sayıları arttıkça, artış hızları azalma eğiliminde olacağından toplam ölüm/toplam vaka oranı belli bir orana yakınsayacak. Yeni vaka ve ölüm yaşanmadığı gün bu oran, söz konusu ülkede hastalanan kişilerin yüzde kaçının hayatını kaybettiğini gösterecek. Bu sayı ülkeden ülkeye; vaka ve ölüm sayılarına ilişkin verilerin derlenmesindeki farklılıklar, alınan tedbirler, bakım koşulları ve ülkelerin yaş kompozisyonu gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Bu sayfadaki tüm grafikler CC-BY lisanslıdır. Yani atıf verilerek kullanılabilir. Veriye bağlı kısmı değiştirilemez/türetilemez. 

Not: Veriler European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)
web sitesinden çekilmektedir (https://www.ecdc.europa.eu/).Türkiye’nin en güncel verisi Sağlık Bakanlığı web sitesinden alınmaktadır. 

Şekillerde 0. gün, toplam vaka sayısının 100’ü aştığı ilk gün olarak
tanımlanmıştır. Ülke verilerinin son günü, verilerin güncellendiği günün
verisidir.

Erol Taymaz
Bilim Akademisi üyesi
ODTÜ İktisat Bölümü öğretim üyesi