Yusuf Yağcı Portresi

İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı polimer kimyasında uluslararası düzeyde araştırma yapar. Çok başarılı çalışmalara imza atar. 100’ün üzerinde yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirmiştir. İTÜ’lü öğrenci ve dostlarının Yusuf hocası bu yıl (2019) Humboldt Araştırma Ödülü’ne değer görüldü.

İTÜ’nün en çalışkan ve en renkli kişiliklerindendir Yusuf hocamız. Kafama en denk hocadır desem yeridir. Göz göze geldiğinizde ne kadar zeki biriyle karşılaştığınızı gözlerinden anlarsınız. Tam bir halk adamıdır. Futbolu çok sever. Koyu FB’lidir. FB’lilik dışındaki diğer tek kusuru sigarayı sık sık bırakmasıdır. Çok hoş sohbettir Yusuf hoca. Hak eden herkesle samimi diyaloğu vardır. Sosyal hayata bayılır. Türk sanat müziği hayranıdır. Dostlarıyla bir araya geldiğinde, gecenin ilerleyen bir vaktinde “Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar” diye girer şarkıya, elindeki su şisesini mikrofon gibi kullanarak…

Bilim mahallesinin bir abisi varsa Yusuf Yağcı’dır. Harbi delikanlı, doğuştan centilmendir. İTÜ’nün en yapmacıksız, en dobra, en kıyak abisidir.

2010 yılların civarında ben “hızlı” montaj portre üretiyorum; yüz tanıma çalışmalarına da yeni başlamışım, Yusuf hoca da iki de bir bana takılıp duruyor, “Portremi ne zaman yapacaksın?” diye. Ben de “Nobel’i aldığınızda bakarız…” deyip geçiştiriyorum.

2011 Ocak ayında yapmışım hocanın montaj portresini. Daha güzelini Nobel ödülünü aldığında yapacağım!

Tayfun Akgül
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi