Antibiyotik Direnci Nedir?

Antibiyotikler bakterilerin büyümelerini engelleyen veya öldüren kimyasallardır. Antibiyotikler virüsleri etkilemezler.

Bakteriler sürekli mutasyona uğrarlar, yani DNA’larında ufak değişimler olur.  Bulunduğu ortama, tesadüfen ana hücreden biraz daha iyi uyum sağlayabilen mutantlar oluşabilir. Bu mutantlar zamanla yabanıl tipin yerini alır.

Yukarıda özetlenen evrim süreci, ortamda tüm bakterileri öldürmeyecek dozda antibiyotik varsa, az daha uzun yaşayabilen mutantları kayırır. Bu da antibiyotik direnci gösteren bakterilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Canan Atılgan
Bilim Akademisi Üyesi (Sabancı Üniversitesi)

 

Fotoğraf: NIAD-NIH
Klebsiella Pneumoniae bakterisi (pembe), bir insan akyuvar hücresiyle etkileşiyor. Klebsiella Pneumoniae en son çare antibiyotiklere bile direnç gösteren hastane mikrobu olarak da bilinen bir bakteri. Flickr’dan alındı.

Önceki İçerikKüresel sıcaklıklar 2016’da yine rekor kırdı
Sonraki İçerikİnsan embriyosuna CRISPR ile ilk müdahale
Canan Atılgan
Bilim Akademisi üyesi Canan Atılgan, lisans ve doktora derecelerini sırasıyla 1991 ve 1996 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden aldı. 1996-1999 yılları arasında Florida Eyalet Üniversitesi bünyesindeki Süperbilgisayar Hesaplamaları Araştırma Merkezi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. 1999’dan bu yana Sabancı Üniversitesi öğretim üyesidir.  Haziran 2021’den beri Bilim Akademisi’nin başkanıdır.
Polimer ve protein dinamiği ile karmaşık moleküler sistemlerin teorik ve hesaplamalı yöntemlerle incelenmesi konularında araştırmalar yapmaktan keyif alır. Yüksek öğrenimde kullanılan yeni eğitim tekniklerini lisans ve lisansüstü derslerinde uygulamaya, yereldeki öğrencilerin birikimlerini ve arkaplanlarını da gözeterek uyarlamaya kafa yorar. Zaman buldukça popüler bilim platformlarında araştırmalarını ve birikimlerini aktarır.