Site icon Sarkaç

Bu hafta gökyüzü: Sabah Doğu ufkundaki parlak buluşma

Bu sıralar Güneş doğmadan önce gökyüzünde şenlik var…

Doğu/Güneydoğu ufkunda Jüpiter ve Venüs neredeyse yan yana görünüyorlar. Bu iki gezegen gökyüzünün Güneş ve Ay’dan sonraki en parlak iki cismi, yani bu oldukça heyecan verici bir buluşma.

Birçoğumuz zaten karanlıkta kalkıyor olduğumuzdan sabah gökyüzü gözlemi yapmak için fırsatımız var! Saat 7 civarlarında Venüs ve Jüpiter ufuktan yükseliyorlar.  Haftaya güzel bir başlangıç yapıyoruz: 13 Kasım Pazartesi sabahı Venüs ve Jüpiter gökyüzünde kavuşuyorlar, yani üst üste görünüyorlar. 

Venüs gökyüzünün Ay ve Güneş’ten sonra en parlak cismi. Çoban yıldızı olarak da biliniyor. Aslında bir yıldız değil.  Güneş sisteminin Güneş’e en yakın ikinci gezegeni. Güneş’e yakın olduğundan hep gün batımı veya gün doğumlarında görünüyor.  Bütün gezegenler gibi Venüs’ün de, Jüpiter’in de ışığı titreşmiyor/göz kırpmıyor. Gökyüzüne baktığımızda yıldızları gezegenlerden bu şekilde ayırt edebiliyoruz.

Resimde görülen 14 Kasım sabahında, her gün biraz daha incelen Ay’ın yalnız %17’si aydınlık görünüyor. Ay sabah 04:00 civarında doğuyor.

Venüs ve Jüpiter’in üzerinde Spica/Başakçı yıldızı ve onun da üzerinde hafif kırmızı parlayan Mars var.  Gökyüzünde üç en parlak gezegen bir arada bulunması da güzel bir tesadüf.  Başakçı, Başak takımyıldızının en parlak yıldızı.  Doğu ufkunun tam üstündeki parlak yıldız ise Arktürüs. Arktürüs de Çoban takımyıldızının en parlak yıldızı.

Defne Üçer Şaylan

Exit mobile version