Site icon Sarkaç

Türkiye’de Sosyal Uyum Raporu

Son dönemde, ekonomi, teknoloji, kentleşme gibi alanlarda yaşadığı dönüşüm süreci içinde, kutuplaşma sorununun derinleştiği, birlikte yaşam kültürünün zayıfladığı, her kimliğin kendi içinde güven hissederken, farklı kimliklere güven içinde bakmadığı bir Türkiye tablosuyla karşı karşıyayız. Türkiye, ortak değerlerin yaratılmasında, sivil topluma katılımda, farklı insanlara güvenle bakmada zayıf bir “kimlikler ülkesi” görüntüsünde. Bu anlamda, “Değerler Türkiye”sinde değil, “Kimlikler Türkiyesi”nde yaşıyoruz saptamasını yapabiliriz.

Bu genel saptamayı nasıl temellendirebiliriz; Hangi unsurlar Kimlikler Türkiye’sinin ortaya çıkmasına neden oluyor; Toplumsal yaşamın her alanında aynı derecede mi, yoksa farklı derecelerde mi kutuplaşma sorunu yaşanıyor? Bu sorulara yanıt verirken, önemli bir araştırma alanı da, son dönemlerde giderek ilgi uyandıran “Sosyal Uyum” alanıdır. Bir ülkede toplumsal yaşam içinde genel olarak, toplumsal bağlantılılık; sosyal ilişkiler ve ortak fayda anlayışı konuları üzerinde odaklanarak yapılan sosyal uyum araştırmaları, o ülkedeki “birlikte yaşam” ve “toplumsal güven” ilişkileri ya da derecesi için önemli bulguları ortaya koyuyor. Sosyal uyumu yüksek ülkeler aynı zamanda kutuplaşmaya karşı, çatışma derecesi düşük, birlikte yaşam ve toplumsal güven dereceleri yüksek ülkelerdir.

Aysen Ataseven ve Çağla Bakış’ın kaleme aldığı ve ülke genelinde 26 ilde gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen bulgularla hazırlanan rapor Türkiye’de sosyal uyumun orta düzeyde  olduğunu gösteriyor.

Araştırma bulgularının kısa bir özeti ise şöyle:

Bu genel sonuçlara ek olarak ve bu sonuçları destekler nitelikteki bulguları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Tüm bu sonuçlar içinde:

Demokratik, Birlikte Yaşama kültürü yüksek, Ekonomik olarak dinamik ve Toplumsal Güven içinde bir Türkiye için, Kimlikler Türkiye’sinden Değerler Türkiye’sine geçmek zorunda olduğumuz bu noktada, sosyal uyum üzerine yapılan çalışmaları geliştirmeliyiz.

Fuat Keyman
İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü
Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi

Türkiye’de sosyal uyum raporunun tamamına erişmek için tıklayın.

Exit mobile version