Küresel sıcaklıklar 2016’da yine rekor kırdı

Kulusuk/Grönland’da eriyen bir buzul. Kaynak: Flickr klem@s- AFP-REUTERS-GETTYIMAGES&AP

“Küresel ısınma var diyorlar ama bu kış çok soğuk geçti” diyenler için işte son 137 yılın sıcaklık sıralamaları ve Türkiye’deki durum

Hava durumu, günler haftalar gibi kısa sürelerde atmosferde gerçekleşen yağmur, fırtına, sıcak/soğuk hava dalgası gibi olayları anlatıyor. İklim ise uzun bir zaman içinde gerçekleşen hava durumu olaylarının ortalamasını ifade ediyor.

Dünya yüzeyindeki ortalama sıcaklıkların zaman içinde artmasına küresel ısınma diyoruz.  Küresel ısınma  elbette hava durumunda da değişikliklere yol açıyor ama dünyanın belli bölgesindeki ve kısa bir zaman içinde olan biteni gözleyerek iklimdeki büyük ölçekli değişimler hakkında sonuca varmak mümkün değil.

Yıllara göre küresel yüzey sıcaklıkları verisine  bakıldığında  ısınmanın olduğunu açıkça görebiliyoruz. Son üç senedir küresel sıcaklıklar art arda rekor kırmış. 2016 yılı son 137 yılın en sıcak yılı olmuş.

İşte en sıcak seneler sıralamasında ilk 10:

Tablo: NOAA/NCEI* en sıcak seneler sıralamasını 1880-2016 seneleri arasında yapıyor ve yıllık sıcaklıkları 1901-2000 senelerindeki (20. Yüzyıl) ortalamalarla karşılaştırıyor.

İlk ona giren senelerin neredeyse tamamının 2000  yılı sonrasında olması ve 2015 senesindeki sıcaklık farkındaki sıçrama dikkat çekiyor. Bu sıçramaya rağmen, geri dönüş olmamış ve 2016’da artış devam etmiş. Yirminci yüzyılda kara ve deniz yüzeylerinin ortalama sıcaklığı 13.9 oC, karadaki sıcaklıklar 8.5oC ve deniz yüzeyi sıcaklıkları 16.1 oC olarak belirlenmiş. 2016 yılı okyanuslar ve kara yüzeylerinin ortalama sıcaklığı 20. Yüzyıl ortalamalarının 0.94 oC üzerinde.

İklim değişikliği verilerini değerlendiren NOAA İklim Durumu Raporu, 2016’da en çok ısınmış bölgeleri gösteren aşağıdaki haritayı da içeriyor. Haritada 2016 yılının kara ve deniz yüzeyleri sıcaklığı, 1981-2010 seneleri arasındaki ortalamalarla karşılaştırılıyor.

Harita açıklama: Pembe tonları 2016’da 30 senelik ortalamanın üzerinde ve mavi tonları ortalamanın altında sıcaklıklar görmüş olan bölgeler. Haritada en çok ısınmış bölgeler olarak görülen Alaska ve Kuzey Rusya’da sıcaklık ortalamanın 3-4 oC üzerinde ölçülmüş.

Türkiye NOAA verilerine göre 2016’nın son aylarında gerçekten de ortalamaların altında sıcaklıklar yaşadı. Buna rağmen bütün sene için bakıldığında 1981-2010 yılı ortalamasından yaklaşık 0.5oC daha sıcak bir yıl geçirmiş.

___________________________________________________________

Kaynak: NOAA Ulusal Çevresel Bilgi Merkezleri, İklim Durumu: 2016 yılı için Küresel Analiz, Ocak 2017, 2 Şubat 2017’de alındı.http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201613.

* NCEI (National Centers of Environmental Information/(Amerikan) Ulusal Çevresel Bilgi Merkezleri)
NOAA (National Oceanic and Atmosferic Administration/(Amerikan) Ulusal Okyanuslar ve Atmosfer ile ilgili İşler İdaresi)

Görsel: Kulusuk/Grönland’da eriyen bir buzul. Kaynak: Flickr klem@s- AFP-REUTERS-GETTYIMAGES&AP